lördagen blev en stor dag för mej,äntligen fick jag gå och lyssna på denna fantastiska kvinna,vars bok jag läst,men se henne live,det var bäst!

Hon föreläste bra,hon höll diskussion med oss deltagare.den största tanken var ju att alla barn skall få tända sina stjärnögon.några teser som jag plockat från mitt dåliga minne....

Närvaro-alltså var nära barnen,ta dem i din beaktning

Acceptera-ingen skillnad på kön,hudfärg,vad du kan,du får vara dej själv!Ta barnet som det är.

Bry sej om-hon visade med händerna en omfamning,att på riktigt bry sej om,lyssna vad barnet har att säga,glöm dina egna "brådskor".

Medkänsla-instinkvis medkänsla,är att leva med på riktigt,med den andra,inga fördomar mot barnet eller föräldrarna,eller huvudtaget andra människor.

respekt-inte via rädsla,hur tolkar vi ordet respekt? det får inte vara kränkande och nertryckande,utan upplyftande.

Glädje-glädjen med att få jobba med barn,glädjen du får av barn,barnens dag skall vara fylld av glädje.

Hon ifrågasatte många saker som vi vuxna sätter färdigt fram åt barnen...varifrån lär sej barnen fördomar,rökning,dricka alkohol,svära osv.det är ju vi vuxna med vårt egna beteende som för sakerna fram,barnen har inga hämningar och fördomar från början.Tänk på det!

Hur många gånger stoppar vi inte barnets skaparglädje,med våra nekanden och likgiltiga beteende???Hur många stjärnögon har inte slocknat,när en vuxen har börjat "undervisa" istället än att fråga barnet,vad de menar och vill,påriktigt.

Är det du som inte har tid att stanna upp i din undervisning,om ni talar tex om hur en växt ser ut,och barnet vill mitt i det hela fråga fast att varifrån kommer barnen? Är det du som säger,-vi tar det en annan gång,här pratar vi faktiskt om att tomaten är röd!

Där har du missat igen en chans att få se tända stjärnögon.Vi är alltför inkränkta i våra regler och systemer,istället släpp loss och se vad barnen kan lära dej!

Som Lou sa så fint om utbildning,den riktiga utbilningen kommer från hjärtat,det du lärde dej igår i skolan är redan gammalt.

Och som hon berättade vad en pojke sagt åt henne,när han lärde henne använda dator,när hon inte riktigt kunde och hon kände sej dum och så...Axel 8 år sa-Man kan inte förrän man kan! Så enkelt,vet ni och logiskt...

Här var litet skymtar från föreläsningen men kära vänner köp hennes bok "tänd dina stjärnögon",lär dej mera om att vara en hjärtlig och närvarande pedagog.:)

kram kerstin

ps,fick en autograf av henne,det står-lek och glädje till kerstin,kram lou